Comté je francuzsky tvrdý syr vyrobený výlučne zo surového mlieka od kráv plemien Montbéliard a Simmental Français v masíve Jura. Syr s tradíciou, ktorá má svoj pôvod v potrebe farmárov z Haut-Duob vyrábať aj v zime. Chovatelia mlieka spojili svoje sily s cieľom vyrobiť tento vzácny syr. Tak sa zrodili slávne «Frutières», ktorých je dnes viac ako 150. Z Comté sa rýchlo vyvinul syr „Grand Cru“, t. j. syr najvyššej kvality, ktorý bol nielen veľmi populárny vo Francúzsku, ale získal si aj celosvetovú slávu. Proces zrenia prebieha v zrecích pivniciach minimálne 4 mesiace. Priemerná doba zrenia je 8 až 12 mesiacov .
Gouda 4 ročná
Gouda alebo, ako hovoria miestni, „How-da“ je holandský syr pomenovaný podľa mesta Gouda v Holandsku. Ide o jeden z celosvetovo najobľúbenejších syrov, ktorý predstavuje 50 až 60 % svetovej spotreby syra. Existuje niekoľko druhov Goudy, klasifikovaných podľa veku. Z nich si zarytí priaznivci Goudy najradšej vyberajú odležanú Goudu, pretože majú pocit, že trvá roky, kým sa dozrievaním prejavia komplexné chute syra. Vyzretá Gouda sa pripravuje podobne ako ostatné syry Gouda - oddelením tvarohu a srvátky pomocou procesu zahrievania. V priebehu zrenia sa v syre Gouda vytvárajú kryštály laktátu vápenatého tvorené kyselinou mliečnou obsiahnutou v syre...
Gouda alebo, ako hovoria miestni, „How-da“ je holandský syr pomenovaný podľa mesta Gouda v Holandsku. Ide o jeden z celosvetovo najobľúbenejších syrov, ktorý predstavuje 50 až 60 % svetovej spotreby syra. Existuje niekoľko druhov Goudy, klasifikovaných podľa veku. Z nich si zarytí priaznivci Goudy najradšej vyberajú odležanú Goudu, pretože majú pocit, že trvá roky, kým sa dozrievaním prejavia komplexné chute syra. Vyzretá Gouda sa pripravuje podobne ako ostatné syry Gouda - oddelením tvarohu a srvátky pomocou procesu zahrievania. V priebehu zrenia sa v syre Gouda vytvárajú kryštály laktátu vápenatého tvorené kyselinou mliečnou obsiahnutou v syre. Na jazyku ich pocítite ako príjemné chrumkanie, ktoré je špecifické pre voskované syry. Kôra z 4-ročnej Goudy však nie je vhodná na konzumáciu. Čím dlhšie sa syr uchováva v pivniciach v procese dozrievania, tým je aromatickejší a má plnšiu chuť. Podobne aj stará Gouda, napríklad už 4-ročná, má výraznú chuť, ktorú si milovníci syra najradšej vychutnávajú pri jedení samostatne, pretože v porovnaní s karamelovou a robustnou chuťou starej Goudy sa prílohy k syru zdajú byť chuťovo nevýrazné. Syr Gouda sa ako tvrdý syr hodí k pivu a červeným vínam. Chuť vyzretej Goudy však dostane nový rozmer v spojení s niektorými bielymi a ovocnými vínami.
Tento syr má prirodzene nízky obsah laktózy.
Tabuľka dát
- Krajina pôvodu
- Holandsko
- Úprava
- Nepasterizovaný
- Laktózové
- Nie
- Doba zrenia
- 4 roky
- Tuk
- 50%