Vedeli ste, že Mimolette je najznámejší „pomarančový“ syr vo Francúzsku? Aj keď sa často predpokladá, že Mimolette pochádza z Holandska, v skutočnosti ide o severofrancúzsky syr z regiónu okolo Lille. Mimolette, známy aj ako „Lille ball“ („Boule de Lille“), bol vynájdený za Ľudovíta XIV., podľa vzoru holandského Edameru. Keď bolo Francúzsko vo vojne s Holandskom, minister financií Jean-Baptiste Colbert zakázal dovoz holandských syrov. Objednal si preto vynájdenie syra podobného Edameru, a tak sa zrodil Mimolette. Aby sa odlíšil od svojho holandského náprotivku, bol zafarbený na oranžovo (prírodným farbivom annatto)...
Ekte Geitost 250 g
Geitost alebo Gjetost (vyslovuje sa "yait-ost") je nórsky výraz pre "kozí syr". Tento názov odkazuje na pôvod výrazného hnedého syra, ktorý sa vyrábal zo srvátky z kozieho mlieka. Má mierne nasladlú, jemnú chuť, vďaka čomu je v Nórsku obľúbený na raňajky.
Geitost alebo Gjetost (vyslovuje sa "yait-ost") je nórsky výraz pre "kozí syr". Tento názov odkazuje na pôvod výrazného hnedého syra, ktorý sa vyrábal zo srvátky z kozieho mlieka. Má mierne nasladlú, jemnú chuť, vďaka čomu je v Nórsku obľúbený na raňajky.
Zloženie: srvátka a smotana z KOZIEHO MLIEKA,pasterizované KOZIE MLIEKO.
Alergény: MLIEKO/MLIEČNE PRODUKTY, LAKTÓZA.
Nutričné informácie na 100g: energia 1836kJ/440kcal, tuky 27g (z toho nasýtené mastné kyseliny 18g), sacharidy 37g(z toho cukry 29g), bielkoviny 13g, soľ 0,8g.
Skladujte na suchom a chladnom mieste.
Vyrobené v Nórsku.
Dátum minimálnej trvanlivosti je uvedený na obale.
Hmotnosť: 250 g
Tabuľka dát
- Krajina pôvodu
- Nórsko
- Úprava
- Pasterizovaný
- Laktózové
- Áno
- Tuk
- 35%