Po odbornej príprave v najväčších syrových sudoch v syrármi z holandskej dediny Lutjewinkel tento syr zreje len krátko. S týmto mladým syrom zažijete sviežu a čistú chuť kvalitného syra s charakteristickou plnou a krémovou dochuťou syra North Holland.
Comté JuraFlore AOP 18 mes
Textúra francúzskeho syra Comté JuraFlore je pevná a hladká. Každá "fruitière" má svoj vlastný odlišný chuťový profil v závislosti od pôdy, klímy a flóry, kde sa kravy pasú – to syru dodáva od chutí rozpusteného masla, mliečnej čokolády, lieskových orieškov a fondánu až po arómu toastu, slivkového lekváru, kože, čierneho korenia a tmavej čokolády, iné pripomínajú skôr karamel či lieskové orechy, či dokonca sladké pomaranče.
Comté z oblasti Haut Jura je tvrdý syr s niekoľkými malými otvormi vyrobený zo surového kravského mlieka od kráv plemena Montbéliarde. Približne 450 l mlieka sa vylisuje do veľkého 40 kg kolesa a potom sa nechá zrieť väčšinou počas 6 až 36 mesiacov. Hoci je v súčasnosti na celom svete považovaný za delikatesu, zrodil sa z núdze - v minulosti práve pomaly zrejúce veľké kolesá syra poskytovali roľníkom obživu počas dlhých a náročných zím. A to je dôvod, prečo je tradícia syra Comté tak hlboko zakorenená vo francúzskej kulinárskej kultúre.
Filozofiou syra Charles Arnaud Comté je v prvom rade tradícia a oslava toho, čo robí Jura výnimočným - je to "terroir", kde sa vyrába. Všetci, ktorí sú zapojení do procesu výroby, od fariem až po balenie, sa nachádzajú v danom regióne. Vyrába sa tradičnými metódami s použitím len niekoľkých ingrediencií, pričom všetky sú prírodné, bez farbív, bez konzervačných látok. To všetko sa deje v útrobách legendárnej pevnosti Fort des Rousses, kde je ich Comté vystavené veľmi špecifickým teplotám a vlhkosti. Stovky a stovky starostlivo vyrobených kolies tu trpezlivo zrejú. Tento precízny proces dodáva týmto syrom štandardy kvality Charles Arnaud. Detaily starostlivosti a výroby patria k najlepšie stráženým tajomstvám, lebo práve vďaka nim je Comté Charles Arnaud jedinečným vo svete medzi syrmi Comté.
Textúra tohto syra je pevná a hladká. Každá "fruitière" má svoj vlastný odlišný chuťový profil v závislosti od pôdy, klímy a flóry, kde sa kravy pasú – to syru dodáva od chutí rozpusteného masla, mliečnej čokolády, lieskových orieškov a fondánu až po arómu toastu, slivkového lekváru, kože, čierneho korenia a tmavej čokolády, iné pripomínajú skôr karamel či lieskové orechy, či dokonca sladké pomaranče.
Francúzi si Comté vychutnávajú prakticky kedykoľvek počas dňa. Keďže sa dobre topí, možno ho nájsť v mnohých teplých jedlách francúzskej kuchyne - od quiche, polievok a gratinovaných pokrmov až po fondue, omáčky a šaláty. Jeho krémová textúra a ovocná chuť sa dobre snúbia s rybami a bielym mäsom a miestnymi vínami Jura alebo Chardonnay, Chenin Blanc alebo Viognier.
Tento syr má prirodzene nízky obsah laktózy.
Zloženie: nepasterizované kravské MLIEKO, štartér, soľ, syridlo.
Alergény: MLIEKO/MLIEČNE PRODUKTY, LAKTÓZA.
Nutričné informácie na 100g: energia 1795kJ/429kcal, tuky 26g (z toho nasýtené mastné kyseliny 21g), sacharidy 0g (z toho cukry 0g), bielkoviny 23g, soľ 1,6g, vápnik 993mg, sodík 357mg, cholesterol 107mg.
Skladujte v suchu a chlade.
Vyrobené vo Francúzsku.
Tabuľka dát
- Krajina pôvodu
- Francúzsko
- Úprava
- Nepasterizovaný
- Laktózové
- Nie
- Doba zrenia
- 18 mesiacov
- Tuk
- 50%